Acupunctuur voor als je zwanger bent

Acupunctuur kan in verschillende fasen van jouw zwangerschap van toegevoegde waarden zijn. Doordat ieder trimester zijn eigen fase in de ontwikkeling kent vraagt dat om een specifieke aanpak. Acupunctuur en voeding kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan een prettige zwangerschap. 

Er gebeurd nogal wat in je lijf en iedereen reageert weer anders dus er is niet 1 oplossing of 1 manier om dit aan te pakken. Daarom is een persoonlijke aanpak, zoals die in de acupunctuur vanzelfsprekend is, heel goed toe te passen. 

Acupunctuur en zwanger zijn

1e trimester

In het eerste trimester, de eerste 3 maanden, van jouw zwangerschap kan je te maken krijgen met ochtendmisselijkheid. Je lichaam maakt een enorme verandering door. Vooral je maag, je milt en je lever vragen extra aandacht. Met acupunctuur kunnen we een boost geven aan deze organen. Daarnaast kan een aangepast voedingspatroon hier direct voor verlichting zorgen. 

2e trimester

Het tweede trimester, maand 4 tot en met 6, is vooral de periode dat de foetus zich verder ontwikkelt en groeit. Bijvoorbeeld in de 4e maand worden de ‘yange’ organen (maag, blaas, galblaas en darmen) en de bloedvaten gevormd. Dat vraagt iets anders van jouw als vrouw dan dat de pezen en spieren van de foetus worden gevormd in de 6e maand.

3e trimester

In het derde trimester, de laatste 3 maanden, ga jij je klaar maken voor de bevalling. Acupunctuur kan je ondersteunen naar een natuurlijke bevalling. 

Specifieke ondersteuning in de laatste 4 weken van de zwangerschap

Een poli verloskunde van de universiteit van Mannheim heeft een groot onderzoek uitgevoerd. Bij vrouwen die in week 36 begonnen met acupunctuur was: 

  • de gemiddelde duur van de bevalling iets meer dan 2 uur korter en dan met name de ontsluitingsfase
  • de rijping van de cervix (baarmoedermond) sneller
  • het verloop van de overgang tussen de verschillende fases van de bevalling beter, zodat er all over ongeveer 60% minder complicaties plaatsvonden en daardoor minder ingrepen.

 

Specifieke ondersteuning bij stuitligging

Er zijn veel studies gedaan naar de effectiviteit van Moxa-behandelingen bij het draaien van een baby in stuitligging.