Acupunctuur wat is het?

Acupunctuur, een behandelmethode met ultradunne steriele naalden. Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos, wel voel je vaak een ‘elektrisch schokje’. Dit is de Qi (de vitale energie) die door de naald aangeraakt wordt.

Qi stroomt door ons lichaam via een wijdvertakt netwerk van kanalen, ook wel bekend als meridianen. Deze meridianen leveren voeding en vitaliteit aan al onze organen, spieren en weefsels. Wanneer er een obstructie optreedt in één of meerdere meridianen, kan dit leiden tot lokale Qi-stagnatie en dat resulteert in gezondheidsklachten.

Door middel van acupunctuur kunnen we deze obstructie in de meridianen opheffen, waardoor de energie weer vrij door het lichaam kan stromen.

De kern van elke acupunctuur behandeling is de toepassing van de naalden.  Afhankelijk van jouw specifieke klachten, kunnen aanvullende technieken zoals moxa-therapie of cupping worden toegepast.

acupunctuur Rosmalen Tonboxa alexandra

Hoe werkt acupunctuur?

In de Chinese geneeskunde wordt jouw klacht bezien in jouw totale leefpatroon.  Acupunctuur, als  onderdeel van de Chinese Geneeskunde, is één van de tools tot herstel. Andere essentiële pijlers (waaraan je vaak zelf direct kan werken) zijn voeding, ademhaling en aanpassingen in je leefstijl. 

Wat zijn meridianen?
Meridianen vormen een uitgebreid netwerk van kanalen in ons lichaam. Deze kanalen bestaan uit losser bindweefsel, waar onze vitale levensenergie, ook wel bekend als “Qi” doorheen stroomt. We hebben maar liefst 59 van deze meridianen, en ze doorkruisen zowel oppervlakkige als diepere lagen van het lichaam. Sommige meridianen hebben vertakkingen die door onze organen heen lopen. Daar waar de meridianen aan het oppervlak komen kan de acupuncturist de energie beïnvloeden. 

Wat zijn acupunctuurpunten?
Wanneer een acupunctuurpunt wordt geprikt, wordt de vitale energie van die meridiaan gestimuleerd. Dit kan leiden tot een betere doorstroming in die meridiaan, het opheffen van blokkades of stagnaties, en het versterken van orgaanfuncties. De organen spelen een cruciale rol in de aanmaak van energie en bloed. Door de organen te versterken, krijg je meer energie!  Eigenlijk zijn de naalden de boodschappers die het herstel vermogen van het lichaam activeren. Na een aantal behandelingen heeft het lichaam voldoende informatie ontvangen om de balans te behouden. Periodiek onderhoud is altijd een goed idee, zo kan je klachten voor zijn.